کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

//حج؛ محور وحدت اسلامی//(24)

روز ترویه در دیدگاه شیعه و اهل سنت

تنا - اختصاصی

حج، وحدت اسلامی , 8 شهريور 1396 ساعت 11:12

امروز چهار شنبه هشتم ذی الحجه روز ترویه است و این روزی است که حجاج نیت حج تمتع (حج 1396) می نمایند و محرم می شوند.


بر این اساس گروهی ازحجاج اهل تسنن  از مکه به سمت منی حرکت می نمایند و شب را در آنجا بیتوته می کنند و صبح روز عرفه (پنجشنبه) به سوی عرفات رهسپار می گردند. و گروه دیگری ازحجاج ایرانی  برای جلو گیری از ترافیک مسیر مکه به عرفات ، بعد از ظهر چهارشنبه  از مکه به سمت عرفات  و شب را در انجا بسر می برند . که در روز پنجشنبه نهم ذی الحجه که  روز عرفه بشمار می اید  در انجا حضور داشته باشند . زیرا وقوف در عرفات ( در روز عرفه) از ارکان حج می باشد .
 
و عمل واجب آن (وقوف در ان سرزمین ) ازظهر شرعی تا غروب شرعی روز پنج شنبه  می باشد  که حجاج  در این هنگام مشغول راز و نیاز با معبود خود می شوند و دعای عرفه امام حسین (ع)را به صورت گروهی می خوانند. و با اذان مغرب سرزمین عرفات به سمت "مزدلفه" ترک می کنند و رکن  دیگری از اعمال حج تمتع را انجام خواهند داد.
 
مسئول ستاد حمل و نقل مكه مكرمه در این رابطه گفت: عمليات انتقال زائران ايراني به مشاعر از فردا در دوبخش با استفاده از 598 دستگاه اتوبوس انجام مي شود.
 
حميدرضا محمدي افزود:  از مجموع اتوبوس هايي كه در اختيار ما قرار دارد، 104 دستگاه به زائران اهل سنت اختصاص مي يابد تا آنها را به براي انجام ترويه به منا منتقل كنند.

وي تصريح كرد: عمليات انتقال زائران اهل تسنن از ساعت 6 صبح (چهارشنبه) از مقابل هتل هاي محل استقرار آغاز مي شود و تا ظهر، حدود 15 هزار زائر اهل تسنن در منا مستقر خواهند شد. 
 
علت نامگذاری  روز  ترویه :
در کتاب علل الشرایع  سر نامیدن این روز به ترویه حدیثی از امام صادق علیه السلام که راوی می گوید: از حضرت پرسیدم چرا روز ترویه را روز ترویه نامیده اند؟
حضرت فرمود: زیرا در عرفات آب نبود و حاجی ها روز هشتم ذی الحجه از مکه آب برمی داشتند و به عرفات می بردند و برخی از ایشان به بعضی دیگر می گفتند: تروّیتم، تروّیتم (سیراب شدید، سیراب شدید) لذا به خاطر هیمن، روز هشتم را روز ترویه نامیدند.
 
و آمده است که زمانی که حضرت ابراهیم علیه السلام مأمور شد خانه کعبه را بسازد مکان آنرا نمی دانست در نتیجه خداوند جبرئیل سلام الله علیه را نازل کرد تا مکان خانه را برای ابراهیم مشخص کند و خداوند تعالی پایه های کعبه را از بهشت نازل فرمود و حجرالاسود نیز نازل شد. سپس نبی الله ابراهیم برای کعبه دو در قرار داد، دری در سمت مشرق و دری در سمت مغرب که مستجار نامیده می شود. وقتی ساخت کعبه به اتمام رسید ابراهیم و اسماعیل حج بجا آوردند و جبرئیل در روز هشتم ذی حجه (روز ترویه) بر آن دو نازل شد و گفت برخیزید و آب جمع آوری کنید، چون در زمین عرفات آبی وجود ندارد. بهمین دلیل این روز، روز ترویه (یعنی ذخیره کردن آب) نامیده شد. سپس ابراهیم گفت پروردگارا این شهر را محلی امن قرار بده و اهل آن را از میوه ها بهره مند کن...(سوره ابراهیم/35)
 
امام صادق (علیه السلام) فرمود: منظور از بهره مندی از ثمرات، ثمره قلوب یعنی محبت مردم و تمایل آنها نسبت به مکه است تا بسوی آن بروند.
 
همانطور که آشکار گردید وجه تسمیه یوم الترویه یا روز ترویه در کلام امامان معصوم برداشتن و ذخیره نمودن آب در روز هشتم ذی حجه می باشد.
 
از ابن عباس نقل شده که حضرت ابراهیم علیه السلام در خواب دید که فرزندش را سر می برند. فأصبح بروی یومه أجمع «پس صبح بیدار شده و همه آن روز را می اندیشید» که آیا خواب او امری است از جانب خدا یا نه؟ از این رو آن روز ترویه نامیده شد، پس از آن در شب دوم در خواب دید فلّما أصبح عرف أنّه من الله «چون صبح شد دانست که آن از جانب خداست» از این رو آن روز عرفه نامیده شد.
 
منزلت روز ترویه :
روز ترویه یکی از ارزشمندترین روزهای زمان برشمرده شده است که خود آداب و اعمال مخصوصی دارد. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: خدای تبارک و تعالی از هر چند، چهار شماره برگزید، از فرشتگان: جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و عزرائیل و از پیغمبران چهار نفر برای مبارزه بوسیله شمشیر: ابراهیم و داوود و موسی و من و از خاندانها چهار خاندان که فرمود: خاندان آدم و نوح و خاندان ابراهیم و خاندان عمران را بر جهانیان برگزید و از شهرها چهار شهر برگزید و فرمود: سوکند به تین و زیتون و طورسینین و این بلد امین پس مقصود از تین مدینه است و از زیتون بیت المقدس و از طورسینین کوفه و از بلدامین مکه و از زنها چهار زن برگزید: مریم و آسیه و خدیجه و فاطمه سلام الله علیها و از اعمال حج چهار عمل را برگزید: قربانی کردن و صدا به لبیک بلند کردن و احرام و طواف و ازماهها چهار ماه که ماههای حرامند برگزید: رجب و شوال و ذی القعده و ذی الحجه و از روزها چهار روز برگزید: روز جمعه و روز ترویه (هشتم ذی حجه) و روز عرفه و روز عید قربان.
 
اعمال این روز :
محمدبن ابی عمیر از یکی از یارانش از امام صادق علیه السلام نقل کرده است که فرمود: روزه روز ترویه کفاره گناهان یک سال و روزه روزعرفه کفاره گناهان دو سال است.
 


کد مطلب: 281729

آدرس مطلب :
https://www.taghribnews.com/fa/report/281729/روز-ترویه-دیدگاه-شیعه-اهل-سنت

خبرگزاری تقریب (TNA)
  https://www.taghribnews.com